Wat is ‘the meaning of life’?

Dit is een vraag waar vele filosofen, auteurs, en ‘normale’ mensen zich al millennia over buigen. Wat is het doel van het leven, wat is de betekenis ervan? Waarom zijn we op deze aarde? What’s the meaning of my life?

Gelukkig zijn er vele stromingen, denkers, en praktische doeners die hier een antwoord op hebben. En die antwoorden zijn voornamelijk gericht op mensen, human beings, en hun daadwerkelijke gedrag tijdens het leven op deze planeet.

Betekenis van het leven volgens De Stoa: Leef overeenkomstig met de natuur

De stoïcijnen definieerden het Doel van het leven dat je overeenkomstig met de natuur leeft. Wat houdt dit in? Mensen hebben, in tegenstelling tot dieren, de biologische opbouw wat ons logica geeft, en daardoor bewust zijn van ons zelf, ons handelen, onze groei, en onze sterfelijkheid.

Daardoor ben je in staat om je eigen handelen aan te passen aan wat deugdelijk, en daardoor juist, is. Volgens de Stoa is een deugdelijk leven eentje zonder emotionele uitspanningen en passies, maar is het van belang om rationeel te begrijpen, en je verantwoordelijkheden vrijwillig op je te nemen en uit te voeren. Persoonlijke, sociale, professionele, en burgerlijke verantwoordelijkheden zijn hier centraal. De perfectie hierin is het levensdoel om na te streven.

Dr. Jordan Peterson: Neem je verantwoordelijkheid

Dr. Jordan B. Peterson zegt iets vergelijkbaars: Bepaal wat je wil, maak een plan, en neem de verantwoordelijkheid om dit te realiseren. Kortom: Stel een Doel – iets wat JIJ belangrijk en de moeite waard vindt – en werk om dit te realiseren.

Maar dat is niet alles, volgens Peterson. Allereerst is het namelijk zo dat het leven maar één constante heeft: lijden. En dat is natuurlijk niet altijd marteling, maar er gebeuren natuurlijk de hele dag door ook vervelende dingen. En aan het eind van het leven ga je dood, hoe dan ook. In de tussentijd ben je bezig met dingen die niet zo lekker gaan in relaties, de realisatie van je doelen duurt langer dan je wilt, en soms voel je je gewoon niet lekker.

Wat is de betekenis van het leven? Die verantwoordelijkheid gaat dus over meer dan alleen de realisatie van jouw eigen Doelen. Peterson claimt dat de realisatie van jouw doelen moeten leiden tot het verminderen van lijden. Voor jezelf, en voor de mensen in jouw (directe) omgeving. Gezin, vrienden, familie, collega’s, de samenleving.

Immanuel Kant: Verbeter de wereld door jezelf te verbeteren

Een andere grote Denker die zich hiermee bezig hield, was Immanuel Kant. Hij vatte bovenstaande ideeën eigenlijk samen in zijn ethiek door te zeggen dat mensen verplicht zijn om anderen nooit als middel te gebruiken, maar altijd als een einddoel. Wat betekent dit? Simpel: Gebruik en manipuleer mensen niet om je eigen doelen te realiseren.

Dat is de manier om je leven te leiden, volgens Kant, en het Doel vinden daarin heeft te maken met het willen verbeteren van de wereld en de mensen die daarin leven. Natuurlijk is dat een wat heftige opgave, daarom zei Kant ook dat de enige manier om de wereld te verbeteren inhoudt dat jij jezelf continu verbetert. Dat je deugdelijker wordt. Een betere wereld begint bij jezelf.

Wat hebben deze drie manieren van kijken naar het Doel van het leven gemeenschappelijk? Ze zeggen eigenlijk hetzelfde: Kies een doel wat jij de moeite waard vindt, en waar jijzelf en anderen beter van worden. Vervolgens ga je jezelf zodanig ontwikkelen, verbeteren, en groei je tot een waardig burger van de samenleving. Nuttig, inspirerend, en gemotiveerd om het continu beter te doen.

Wat is de betekenis van het leven? Kies een doel, neem je verantwoordelijkheid om dit te realiseren, en ontwikkel jezelf tot de persoon die het doel behaalt.

Betekenis van het leven volgens Vision Forward: Kies een doel, en neem je verantwoordelijkheid – persoonlijk en professioneel

Werkt dit alleen zo in je persoonlijke leven? Nee. Dit werkt idem voor individuen binnen organisaties, die (hopelijk) ook doelen hebben om samen heen te streven. Doelen die de moeite waard zijn, waar menselijk beter van worden, en waardoor mensen zich ontwikkelen en groeien om de doelen te realiseren. Wat is de betekenis van het leven, en hoe verschilt dat privé en professioneel?

Hoe combineer je dit?

Slack heeft een onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van medewerkers binnen organisaties. De resultaten waren schokkend: 70% van alle medewerkers is NIET betrokken bij de missie, visie, en doelen van de werkgever. Hoe dit op te lossen is, is de combinatie van betekenis vinden, en persoonlijke én professionele doelen uitlijnen.

Daar helpen we je graag bij. Neem contact op met Vision Forward als je graag wil dat je medewerkers meer betekenen en meer resultaten behalen voor de organisatie, omdat de organisatie ook meer betekent voor de medewerker.