5 overtuigingen die leiden tot succes

Hoe kan het nou, dat sommige mensen echt vele malen succesvoller zijn dan anderen? Mensen waarvan jij je afvraagt wat hun daadwerkelijke bijdrage aan de maatschappij is. Mannen en vrouwen die, zoals het lijkt, eigenlijk niet veel slimmer of capabeler zijn dan jijzelf. Hoe kan het dan, dat zij wél het leven hebben waar jij van droomt? Nou, zij hebben 5 overtuigingen die leiden tot succes.

Bij Vision Forward weten we wat de kracht van het Onbewuste Brein is. Hierin is alles opgeslagen wat van belang is – inclusief hoe jij onbewust naar jezelf kijkt en over jezelf denkt. En zo komen we tot de kern: Overtuigingen zijn gedachtes die zich zodanig vaak (onbewust) herhaald hebben in jouw hoofd, dat jij niet meer twijfelt aan de waarheid ervan.

Mensen die succesvol zijn, hebben zichzelf zodanig geïndoctrineerd of geprogrammeerd, dat zij op een hele specifieke manier naar zichzelf kijken. Over zichzelf denken. Zij hebben constructieve gedachtes zodanig vaak herhaald, dat het overtuigingen zijn geworden. En dat is waardevol geweest, want dat is één van de factoren geweest waardoor zij succesvol zijn.

Stel je de volgende situatie eens voor: Voor je staan 2 mensen, die genetisch identiek zijn. Zij hebben dezelfde capaciteiten om nieuwe vaardigheden aan te leren, zodat zij hun houding en gedrag kunnen aanpassen om maximale invloed op anderen uit te oefenen. En je weet, hoe meer (ethische!) invloed op anderen, hoe groter de kans op succes. Deze 2 mensen kennen en kunnen dus precies hetzelfde.

Er is echt één variabele: Persoon 1 is niet 100% overtuigd van zijn kunnen. Hij kan het wel, verwacht hij, maar dan moeten de omstandigheden wel ideaal zijn. Je mag tenslotte best af en toe hopen op een mazzeltje.

Persoon 2 staat anders in de wedstrijd. Deze persoon weet wél 100% zeker dat hij het gaat regelen. Misschien is nog onduidelijk hoe het geregeld gaat worden, maar hij twijfelt er niet aan, ondanks eventuele vervelende omstandigheden.

Het is natuurlijk een beetje een inkoppertje – maar welke van deze twee personen gaat het meest succesvol zijn? Ondanks de genetische gelijkenissen, zul je merken dat persoon 2 vele malen beter gaat presteren dan persoon 1.

Hoe je naar jezelf kijkt, hoe je naar anderen kijkt, en hoe je naar jouw plek in bepaalde situaties kijkt wordt volledig gestuurd door de overtuigingen die jij, bewust of onbewust, in stand houdt in je hoofd. Je acteert namelijk op basis waarvan jij overtuigd bent dat het optimaal is.

Maar wat zijn dan constructieve overtuigingen die je absoluut moet hebben om succesvol te worden? We hebben de 5 overtuigingen die leiden tot succes voor je op een rijtje gezet. Wanneer je deze intrinsiek hebt gemaakt, zul je merken dat je je onbewust anders gaat gedragen. Dat mensen aan jou zien dat jij succes komt brengen, want succes is wat jij bent.

Ben jij succesvol? Welke overtuigingen kun jij eigen maken zodat je nog succesvoller wordt? Lees het in deze Vision Forward blog!

5 overtuigingen die leiden tot succes

Overtuiging 1: Ik ga jou leiden, dat mag ik, en dat doe ik met respect.

Jij weet waarom jij in specifieke situaties wordt ingezet – omdat jij de beste bent. Of het nou Sales, Leiderschap, of Operationeel is, jij bent er omdat er iets écht geregeld moet worden. En jij mag daarom dus ook de leiding nemen. Natuurlijk doe je dat met respect, da’s een vereiste. Maar jij kent jouw waarde, en daarom mag jij het gesprek, de situatie, of het project leiden. En die leiding pak jij ook.

Overtuiging 2: Ik ben goed genoeg.

Voor vele mensen is dit nog een lastige. Imposter Syndrome komt hier vaak om de hoek kijken, waardoor mensen zich snel ondergeschikt voelen aan anderen. Maar wanneer je succesvol bent, weet je met absolute zekerheid dat jij goed genoeg bent. Ook al is het een onbekende situatie.

In Sales is deze ook van belang – zeker voor de junior accountmanagers. “Wat kom ik nou doen, ik kom net kijken! Ik moet deze Grote Directeuren gaan vertellen wat ze moeten doen? Help!” Wellicht een bekend intern gesprek… Succesvolle mensen kijken hier anders naar – zij weten gewoon dat ze het kunnen. Dat ze goed genoeg zijn.

Overtuiging 3: Ik ben creatief en origineel.

Hoe belangrijk is het voor je dat jij echt anders bent dan anderen? Dat jij jezelf kunt differentiëren van de concurrentie, intern en extern? Natuurlijk wil je dat mensen naar jou toe komen als ze het zelf niet weten, omdat jij altijd een creatieve oplossing hebt, die werkt, maar die niemand anders heeft kunnen bedenken. Thinking out of the box is van belang, en dit kun jij. Als je daar tenminste van overtuigd bent.

Overtuiging 4: Ik vind mensen oprecht interessant, en ik luister dan ook authentiek.

Vanuit de onbewuste, automatische piloot zijn mensen voornamelijk alleen maar met zichzelf bezig. En logisch ook – want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Zo denkt jouw Brein er in ieder geval over. Dit zorgt er dan ook voor dat jij heel makkelijk kunt uitzoomen, als anderen aan het woord zijn. Zij spreken, in een meeting bijvoorbeeld, en jij bent ondertussen aan het nadenken over dat andere project, waar je nog een mailtje voor moet sturen.

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Maar hoe fijn is dit voor de mensen met wie jij in gesprek bent? Niet, natuurlijk. Daarom weten succesvolle mensen dat ze hun aandacht volledig op de ander richten, als je samen iets bijzonders wil neerzetten. Dat is voor hen ook geen plichtje, iets wat ‘mot’, maar ze luisteren oprecht. Mensen zijn interessant, je kunt altijd iets leren van anderen, en zij gebruiken dit om 1+1=11 te realiseren.

Overtuiging 5: Ik ben toegevoegde waarde – samen gaan wij succesvol zijn.

De laatste, en misschien wel de meest krachtige. Succesvolle mensen weten dat zij altijd van toegevoegde waarde zijn in elke situatie. Dit stralen zij uit, en daardoor hebben hun gespreks- of projectpartners hetzelfde gevoel. “Als ik met hem/haar samen werk, dan komen daar gegarandeerd hele mooie resultaten.” Dat moet je natuurlijk zelf eerst geloven, voordat je dat uit kunt stralen.

OK, en nu?

Je weet nu welke overtuigingen succesvolle mensen hebben. En dat wil je natuurlijk zelf ook gaan geloven, zodat je een grotere mate van succes kunt ervan. Hoe je dat ook definieert. Misschien wil je een nieuwe klant binnen halen, promotie maken in de organisatie, of een verhoging van je salaris. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een betere vader of moeder wilt zijn, een diepere relatie met vrienden en familie, of een Grote Missie hebt waar je successen mee wilt realiseren. Kortom: Je hebt een specifiek doel, en deze overtuigingen zijn de bouwstenen waarop je je resultaten realiseert.

Deze overtuigingen zijn nu nog ‘bewust’. Dat wil zeggen, je gelooft ze nog niet 100%. Sommige ervan wel, sommige niet. En da’s prima – is altijd zo in het begin. Het is nu de kracht om het van het bewuste Systeem 2 naar het onbewuste Systeem 1 te krijgen.

En dat doe je door herhaling. Stomweg herhalen. Elke dag opnieuw, en meerdere malen per dag. Zeg, vol zelfvertrouwen, deze 5 overtuigingen hardop. Hoe vaker je het doet, hoe meer je jezelf ‘indoctrineert’, en hoe dieper deze overtuigingen gevoeld gaan worden door jou. Je zult merken dat deze 5 overtuigingen leiden tot succes, gecombineerd met een aantal key skills.

Challenge: Herhaal deze 5 overtuigingen die leiden tot succes 3 maanden achter elkaar – elke dag 3x. Wij zijn benieuwd naar jouw resultaten.

Jouw fysieke houding is natuurlijk wel van belang. Wanneer je je hoofd naar beneden laat hangen, kom je anders over dan wanneer je met een opgeheven hoofd rondloopt. Kijk even naar deze TED talk van Amy Cuddy over ‘power poses’.

Natuurlijk helpen we je graag. Neem contact op als je klaar bent voor de volgende stap in jouw succes – dan gaan we samen onderzoeken hoeveel sneller jouw doelstellingen gerealiseerd kunnen worden.

Door Stephan Annema.

Volg Vision Forward CEO Martijn Schaap op YouTube