Wat zijn de onbewuste zaken die in de weg van succes staan?

Door: Stephan Annema

Vorige week was ik bij het Devoted seminar van Eelco de Boer en Dolly Heuveling van Beek. Tijdens dit event stonden persoonlijke én professionele ontwikkeling centraal, en om dat te faciliteren hadden Eelco & Dolly sprekers uitgenodigd om talks te houden.

Eén van die sprekers was Andre Norman. Deze Amerikaan heeft het gang- en gevangenisleven van Amerika niet alleen overleefd – hij heeft er zijn purpose in gevonden.

Vanuit zijn ervaringen in dat milieu heeft hij ervoor gekozen om jongeren in de gevangenis te helpen, te coachen, en te ondersteunen. Waarom? Zodat zij niet langer dan strikt noodzakelijk in de gevangenis zitten en zo “hun leven weggooien”.

Zijn verhaal, en dat van de mensen die hij geholpen heeft, werkt inspirerend. Het zet je tot denken, en het laat je dankbaar zijn voor hetgeen je hebt in je eigen leven. Maar er is één uitspraak van Andre die in de zaal insloeg als een wake up call.

Quote Andre Norman Vision Forward 1 | Vision Forward International

There ain’t no gangsters coming to shoot you down.

Dit was een reminder van Andre, over hoe makkelijk we het (in de meeste gevallen) daadwerkelijk hebben. Er zijn geen mensen die ons dood willen schieten – iets wat in bepaalde delen van Amerika toch iets is om rekening mee te houden.

De impact van deze uitspraak was voelbaar door de hele zaal. Het riep op tot reflectie: Welke zaken laten wij onbewust in de weg staan om succesvol te zijn, en onze doelen te realiseren? En hoe ernstig zijn die zaken nu écht?

Kortom: Hoeveel problemen verzinnen wij? Wat zijn de smoesjes die wij onszelf en anderen voorhouden? Waarom zijn we niet succesvol?

Er zijn in ieder geval geen mensen die ons het leven willen ontnemen. Dus hoe erg kan het daadwerkelijk zijn?

Laten we samen eens onderzoeken welke zaken er bij jou in de weg staan. Welke zaken daadwerkelijk van invloed zijn, en welke zaken niet zo’n grote bedreiging zijn als dat je nu misschien denkt.