Hoe ontwikkelen wij ons zelf bij Vision Forward?

Bij Vision Forward vinden we het belangrijk dat mensen zich ontwikkelen. Onze slogan is niet voor niets we innovate people. Dat houdt natuurlijk ook in dat we zelf daar het voortouw in nemen – wij ontwikkelen onszelf ook continu. Deze blog is de vijfde in deze categorie, waarin wij delen wat wij tot ons nemen om onszelf te ontwikkelen.

Wat gaan we precies delen?

Alle boeken, artikelen en podcasts die wij interessant vinden. Precies de zaken die online en offline rond dwalen, waar wij nut van hebben (gehad) in onze eigen, persoonlijke ontwikkeling delen we met jullie. Alles op het gebied van sales of leiderschap, of puur individuele doelstellingen.

De Vision Forward partner die nu zijn top 5 nuttige én leuke zaken gaat delen, is Martijn!

Welk boek ben je nu aan het lezen?

“Ik zit nu midden ‘the Challenger Customer‘, van dezelfde gasten als ‘the Challenger Sale‘, Matthew Dixon en Pat Spenner, samen met Brent Adamson en Nick Toman. Natuurlijk voor mezelf als sales man essentieel om niet alleen te blijven kijken naar wat ik doe, maar ook wat er in de klantorganisatie gebeurt. En dat vertaalt zich natuurlijk ook naar wat we doen in trainingen.

Kijk, er zijn echt een hoop organisatie die de goede dingen doen. Mooie processen, goede data, en de juiste overtuigingen en vaardigheden. Maar toch zijn ze niet altijd in staat om vol hun toegevoegde waarde te kapitaliseren. Aan de eigen kant gaat alles goed, maar binnen de klantorganisatie heb je ook mensen nodig. Een echte ‘coach’.

Wie heb jij intern nodig om de boel verder te helpen? Hoe betrokken zijn jouw contactpersonen bij jouw oplossingen? En in hoeverre is deze contactpersoon er ook van overtuigd dat jouw oplossing(en) daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren?

Binnen de klantorganisatie zijn er nog zoveel kansen om de juiste mensen de juiste invloed te laten uitoefenen. En daar gaat ‘the Challenger Customer’ over. Fascinerend.”

Challenger Customer is essentieel voor verder komen is sales.

Welk artikel heeft een positieve impact gehad op je?

“Zoveel! Wat lees je om positief te zijn, en te blijven? Dat is voor mij vaak een uitgangspunt. Daarom lees ik graag artikelen uit De Optimist of het Filosofie Magazine. De laatste tijd ben ik veel bezig met de Stoïcijnen. Zij kijken gewoon echt anders naar de wereld.

Het lijkt alsof ze alles naast zich neer leggen. Stephen Covey zei het ook – bekijk heel kritisch waar je invloed op hebt en waar je geen invloed op hebt. Dat doet de Stoa ook. Het is zoals het is, de rest is interpretatie en niet relevant. Emoties lijken ze los te laten.

Terwijl emoties er toch weldegelijk toe doen. En om hier invloed op te krijgen, wil je daar een paar dingen over begrijpen. Om ervoor te zorgen dat het je niet raakt, is het echt van belang dat je snapt dat we emoties en overtuigingen hebben. Hoe meer je daar over weet, waar we natuurlijk veel mee bezig zijn binnen Vision Forward, hoe makkelijker het wordt om ze te analyseren, te begrijpen, en (waar nodig) los te laten en naast je neer te leggen.

Iets waar ik me ook mee bezig houdt, is het werk van Maarten Zweers. Hij is enerzijds heel filosofisch, maar ook wel realistisch en praktisch. Hij bekijkt eigenlijk metatrends uit het verleden en heden, en brengt die in kaart. Super interessant, maar wel heftig af en toe.”

Welke podcast zou je aanraden?

“Alle TEDtalks zijn natuurlijk in de basis goed. Die zou ik iedereen aanraden, al is het alleen maar om extra inzichten te krijgen van mensen waar je normaal gesproken niet snel mee in aanraking zou komen.

Daarnaast is natuurlijk dr. Jordan Peterson een held. Wat ik gaaf vind aan hem, is dat hij heel goed in staat is om complexe zaken heel simpel uit te leggen, zodat het overal toepasbaar is.

Jordan Peterson legt simpele regels neer die voor iedereen goed toepasbaar zijn.

Als voorbeeld stelt hij dat mensen, over het algemeen, geen richtlijnen meer hebben. Religie neemt af, grote ideologieën worden steeds minder, opvoeding is steeds losser en losser, en mensen missen daardoor structuur en richtlijnen.

In zijn boek, ‘12 Rules for Life – an Antidote to Chaos‘, biedt hij simpele richtlijnen die iedereen in praktisch elke situatie kan gebruiken. Los van wie je bent en wat je doet. Neem je verantwoordelijkheid, en leg zaken bij jezelf neer in plaats van anderen de schuld te geven. Zélf in actie komen bij zaken waar je zelf invloed op hebt, net als de Stoïcijnen. Maak je bed op, ruim je kamer op, en zorg dat bij jezelf alles perfect is, voordat je anderen gaat bekritiseren. En natuurlijk: Stand up straight with your shoulders back.”

Welke app gebruik je veel?

“Natuurlijk gebruik ik LinkedIn en Whatsapp veel. Dat zijn mooie apps voor communicatie, en het onderhouden van zakelijke relaties. Als het gaat om productiviteits-apps, merk ik dat ik Microsoft To Do veel gebruik. Helpt me gewoon om belangrijke taken niet te vergeten. Simpel, maar doeltreffend.

Als het gaat om privé, weet ik hoe belangrijk het is om regelmatig ook écht rust te nemen en te ontspannen. Zeker als ondernemer, en hoe ik van nature ben, heb ik eigenlijk altijd de neiging om maar door te blijven gaan. GO GO GO, zeg maar. Mijn vrouw zit daar heel anders in, en dat is fijn. Daarom gebruiken we samen ook vaak de app van FietsNetwerk.nl, voor fietsroutes van 30/40 kilometer. Dat zijn echt historische routes waar je normaal nooit komt. Dat helpt mij bijzonder goed te ontspannen.”

Op welke nieuwsbrief ben je geabonneerd?

“Eigenlijk ontvang ik maar 2 nieuwsbrieven. Eén van zeilen.nl, en de andere is McKinsey Insights. Die laatste is vooral goed voor het herkennen van trends die de meeste mensen niet zien of niet van op de hoogte zijn. Dat is voor ons natuurlijk essentieel vanuit Level 4 Sales en de Cause & Effect Chain.

Verder doe ik niet aan nieuwsbrieven. Anders kun je wel alles blijven lezen, maar dat is natuurlijk geen actie. En ik vind dat ik wel genoeg op m’n telefoon zit zo!”

Dit is wat Martijn leest, luistert, en tot zich neemt om zichzelf te ontwikkelen. Lees hier de rest!