Hoe ontwikkelen wij ons zelf bij Vision Forward?

Bij Vision Forward vinden we het belangrijk dat mensen zich ontwikkelen. Onze slogan is niet voor niets we innovate people. Dat houdt natuurlijk ook in dat we zelf daar het voortouw in nemen – wij ontwikkelen onszelf ook continu. Deze blog is de vijfde in deze categorie, waarin wij delen wat wij tot ons nemen om onszelf te ontwikkelen.

Wat gaan we precies delen?

Alle boeken, artikelen en podcasts die wij interessant vinden. Precies de zaken die online en offline rond dwalen, waar wij nut van hebben (gehad) in onze eigen, persoonlijke ontwikkeling delen we met jullie. Alles op het gebied van sales of leiderschap, of puur individuele doelstellingen.

De Vision Forward partner die nu zijn top 5 nuttige én leuke zaken gaat delen, is Reinier!

Welk boek ben je nu aan het lezen?

“Een aantal jaar geleden nam ik me voor om meer te lezen. Toen we in 2016 naar Breda verhuisden, namen we dan ook een abonnement op de Bibliotheek. Dat klinkt wellicht wat ouderwets, maar ik vind het heerlijk. Aangezien ik ook op Avans Hogeschool werk, heb ik zo twee enorme catalogussen waar ik uit kan kiezen.

Ik lees vrijwel altijd twee boeken, één ter ontspanning, en één voor mijn ontwikkeling. Wat betreft mijn ontwikkeling ben ik net klaar met ‘The Undoing Project‘, waarin de auteur de vriendschap en ontwikkeling tussen Daniël Kahneman en Amos Tversky beschrijft, tijdens de start van hun carrière. Deze twee mannen waren baanbrekend op het gebied van de gedragseconomie en hij geeft een prachtige inkijk in hoe hun carrière tot stand kwam, zowel gezamenlijk als afzonderlijk van elkaar.

The Undoing Project van Michael Lewis.

Het boek wat nu klaar ligt, is IK2 (Ik-kwadraat) van de neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. Dit boek is mij onlangs getipt en zou op een inspirerende manier beschrijven welke rol het brein speelt in het bereiken van je potentie, dus ik ben zeer benieuwd.

Ter ontspanning ben ik al een maand of twee bezig in Lord of the Rings, de klassieker van J.R.R. Tolkien. Ik ben een groot van fan dit genre, dus hij stond al een tijd op mijn lijstje want dit boek moet je dan natuurlijk wel een keer gelezen hebben.”

Welk artikel heeft een positieve impact gehad op je?

“Twee schieten me gelijk binnen. De eerste was een artikel waarin beschreven werd waarom de Pomodoro-techniek zo’n geschikte methodiek was qua time-management. Zo simpel, maar toch effectief. Wanneer ik een volle agenda heb, is dit voor mij de juiste methode om snel en effectief te werken.

Het tweede is eigenlijk meer een soort blog met meerdere artikelen. Ik volg de psycholoog/gedragseconoom Dan Ariely en kijk een aantal keer per maand op zijn website. Hij heeft ook een aantal zeer interessante boeken geschreven, maar ook zijn website wordt vrij regelmatig bijgehouden. Vaak probeer ik inzichten of voorbeelden die worden besproken op zijn blog mee te nemen richting mijn studenten, want Dan Ariely heeft een talent om ingewikkelde zaken zeer duidelijk en “simpel” uit te leggen.”

Welke podcast zou je aanraden?

“Ik ben groot fan van podcasts! Wanneer ik onderweg ben – maar niet aan het bellen – vind ik het een ideale, ontspannen manier om onderweg kennis op te doen. Graag luister ik naar de Jortcast, waarin Jort Kelder in gesprek gaat met hoogleraren over actuele zaken. De leus van de podcast is “filosofie over hypes en hysterie”, ik vind de dynamiek tussen Kelder en zijn gasten vaak erg leuk om naar te luisteren.

Ook luister ik elke week naar Freakonomics Radio, waarin allerlei interessante zaken besproken worden op het gebied van economie, psychologie, sociologie en zo’n beetje alles wat hier mee te maken heeft. Het biedt veel nieuwe inzichten in zaken waar je soms het idee had dat je er wel wat vanaf wist, maar dan komen de sprekers toch met nieuwe informatie waardoor je wordt verrast.”

Welke app gebruik je veel?

“Qua apps gebruik ik niet veel verrassends gok ik, de standaard apps zijn bij mij ook aanwezig. Wat betreft ontwikkeling gebruik ik vaak Strava, ik probeer minimaal twee keer per week hard te lopen, ik woon op ongeveer een kilometer van het Mastbos in Breda. In het bos is het heerlijk hardlopen, als het even kan probeer ik het aan de start van mijn dag. Dit wordt dan vaak ook gecombineerd met het beluisteren van één van bovenstaande podcasts, welke ik dan uiteraard luister via Spotify.”

Op welke nieuwsbrief ben je geabonneerd?

“Op de Hogeschool ben ik voornamelijk actief in de vakken Sales en Psychologie. Psychologie volg ik dus via podcasts en blogs, wat betreft Sales krijg ik elke week de “wekelijkse salesvitaminen” van de Salesgids, omdat ik dit vaak ook kan gebruiken in mijn onderwijs. Verder geen nieuwsbrieven, maar ben ik vaak zelf actief op zoek naar de laatste ontwikkelingen.”